Optimalisatie van een aluminium scrubber installatie

Aluminium, speciaal metaal

Aluminium Scrubber InstallatieAluminium is een metaal dat erg veelzijdig is; het is duurzaam, is laag in gewicht maar erg sterk, heeft een uitstekende vormvrijheid en is makkelijk mee te werken. Niet onbelangrijk is dat de grondstof voor aluminium in overvloed beschikbaar is en dat aluminium 100% recyclebaar is zonder kwaliteitsverlies.

Het productieproces van de aluminium profielen, buizen en balken

Aluminium extrusie is het proces dat wordt gebruikt voor de productie van aluminium profielen, buizen en balken. De aluminium baar, staaf of blok wordt geperst door een speciaal gevormd gereedschap, een extrusie matrijs, normaal gesproken gemaakt van H-13 staal. De vorm van de matrijs geeft het gewenste profiel of de vorm. De aluminium baar wordt voorverwarmd in een inductieoven tot 400 – 500 graden Celsius voordat het door meerdere extrusie matrijzen gaat om stapsgewijs het gewenste profiel te verkrijgen.

Omdat de extrusiepers niet al het aluminium door de matrijs kan persen, blijft er na elk extrusieproces restaluminium achter in de matrijzen. Reiniging van de matrijzen is noodzakelijk voordat deze opnieuw kunnen worden gebruikt voor productie. De matrijzen worden voor een bepaalde tijd ondergedompeld in een verwarmde oplossing van natronloog (NaOH). Tijdens dit proces zal het aluminium dat nog in de matrijzen aanwezig is oplossen, waarbij de matrijzen intact blijven omdat deze chemisch resistent zijn tegen NaOH.

Door aluminium op te lossen in natronloog ontstaan giftige dampen die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom worden deze gassen tijdens het reinigingsproces afgezogen en behandeld door een natte scrubber/gaswasser met een gepakt bed.

Verhogen van efficiëntie, verlagen van de onderhoudskosten

Ravebo werd verzocht om de bestaande scrubber-installatie te inspecteren, aangezien deze dringend aan een update toe was. Ravebo stelde voor om de scrubber te optimaliseren om op deze manier de efficiëntie te verhogen en de onderhoudskosten te verminderen. Na het uitvoeren van berekeningen was het duidelijk dat de vloeistof-gasverhouding kon worden verbeterd. Dit omvatte een volledige optimalisatie van het gepakte bed de scrubber, een geheel nieuw waterdistributiesysteem (sproeileidingen uitgerust met volkegelsproeiers) en een nieuwe centrifugaalpomp om de nieuwe sproeileidingen te kunnen voeden. De gehele optimalisatie op locatie is binnen 2 opeenvolgende werkdagen uitgevoerd.

Het resultaat

De geoptimaliseerde scrubber heeft een lager drukverlies wat resulteert in een verbeterde procesgasafzuiging (en dus een veiligere werkomgeving). Door de verbeterde procesafzuiging wordt tevens de "betonachtige" aanslag in de kanalen naar de gaswasser nagenoeg geëlimineerd is (minder onderhoudskosten).

Het geoptimaliseerde waterdistributiesysteem van de scrubber houdt het gepakte bed alsook de binnenkant van de scrubber goed schoon, resulterend in een langere levensduur van het gepakte bed van de scrubber (verminderde onderhoudskosten), terwijl het in de oude situatie noodzakelijk was om elk kwartaal een onderhoudsstrop te organiseren om de scrubber te reinigen (verminderde stilstand).

Weten wat Ravebo voor jou kan betekenen?

Ravebo is gespecialiseerd in het produceren en leveren van scrubberinstallaties. Wij kunnen u helpen met uw probleem. Loopt u tegen een probleem aan en bent u opzoek naar de juiste oplossing, voor u op maat gemaakt? dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.