Quenchen gaskoeling

Het koelen van gas

In milieu scrubbers komt het wel eens voor dat heet afgas dient te worden gekoeld met water voordat het in de scrubber komt. Het gas wordt dan vaak teruggekoeld tot het verzadigingsniveau. Wanneer het gas niet wordt teruggekoeld kan het gas veel van het waswater in de scrubber doen verdampen waardoor de efficiëntie terugloopt en er kunnen interne delen door het hete gas beschadigd raken. De hete gassen kunnen sommige druppels laten verdampen alvorens deze in contact kunnen komen met de uit te wassen vervuilende deeltjes in het gas. Er kunnen ook druppels met daarin gecapteerde vuildeeltjes verdampen waardoor entrainment van vuildeeltjes kan ontstaan. In andere gevallen kan quenchen geld besparen daar gekoeld gas een kleiner volume heeft en de scrubber daardoor minder groot ontworpen dient te worden. De ventilator kan als gevolg hiervan ook kleiner worden gekozen.

Het ontwerp van de Quench

Een quench kan zeer eenvoudig worden uitgevoerd door in een leiding of kanaal water te vernevelen maar kan ook als een separate toren of behuizing met een eigen sproeisysteem worden voorzien. In principe heeft de quench dan een gelijkaardig ontwerp als een scrubber.

De effectiviteit van de wasser

De operationele efficiëntie van de gehele installatie neemt toe wanneer een voorgeschakelde quench wordt toegepast. Het koelen van gas, ook wel quenchen genoemd, is een techniek waarbij Ravebo gebruik maakt van een adiabatisch proces. Door een bepaalde hoeveelheid water in een gasstroom te vernevelen zal het water verdampen en warmte onttrekken aan het te koelen gas. Het koelend effect van een dergelijke techniek is enorm. De kunst om dit effect te bereiken ligt grotendeels verscholen in de manier waarop de druppeltjes gegenereerd worden. De grootte van de druppels is namelijk omgekeerd evenredig met het koelend effect. Kort gezegd: hoe kleiner de druppels des te groter het koelend vermogen daar de verdampingssnelheid van de druppeltjes dan het grootst is.

Het optimale resultaat

Ravebo ontwerpt complete installaties ten behoeve van een optimale gaskoeling. Deze installaties kunnen ook ter plaatse worden gemonteerd, ingebouwd en in bedrijf gesteld. Daarnaast is het mogelijk om van bestaande installaties de werking verder te verbeteren, de standtijd te verlengen en de operationele kosten te verlagen. Dit kan onder meer door het inbouwen van sproeilansen waardoor de sproeiers optimaal geplaatst kunnen worden zodat het maximale rendement wordt behaald.

Wij kunnen u helpen met uw (gas)probleem

Mocht u tegen een probleem aanlopen met uw bestaande installatie of heeft u nog geen installatie en twijfelt u of er wellicht voor uw bedrijf een nodig is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen u graag en kijken samen met u naar de mogelijkheden.

Neem contact op met onze scrubberspecialist

Verhoog uw industriële processen met onze geavanceerde natte gaswassers. Onze specialist staat klaar om u te begeleiden naar efficiëntie, productiviteit en milieunaleving. Neem nu contact met ons op voor deskundig advies, maatwerkoplossingen en snelle reacties. Laten we vandaag nog uw perfecte scrubberoplossing vinden.

Neem contact met ons op