Renovatie - Optimalisatie van de ventilatorgroep

Een ventilatorgroep bestaat uit diverse onderdelen die onderhoud nodig hebben. Enkele voorbeelden van deze onderdelen zijn de aandrijving, ventilatorbladen, tandwielkast, aandrijf-as, de ventilatorconus en de benodigde ondersteuningsconstructies. Het kleine onderhoud wat uitgevoerd zou moeten worden zijn de periodieke inspecties. Met deze periodieke inspecties worden de verschillende componenten gemonitord en wordt het eventuele verval en/ of degradatie inzichtelijk. Door deze inspecties periodiek uit te (laten) voeren wordt inzichtelijk welke onderdelen gerepareerd en/ of vervangen moeten worden. Ravebo heeft vele jaren ervaring met het uitvoeren van de inspecties en het opstellen van de bijbehorende rapportages. Hierdoor wordt inzichtelijk welke budgetten aan de verschillende onderdelen moeten worden besteed.

Herstel ventilatorbladen

ventilatorblad koeltoren vernieuwenVentilatorbladen zijn er in verschillende soorten en maten. De meest toegepaste bladen zijn van glasvezelversterkt kunststof, staal of aluminium. Voor alle soorten is het van belang dat de bladen schoon zijn en zonder beschadigingen. Als de bladen vervuild zijn met alg- of kalkaanslag kan dit voor onbalans in de waaier zorgen. Het risico op schade neemt toe naarmate de vervuiling toeneemt. Vooral de ophanging van de waaier krijgt het hierbij te verduren. Door de vele draaiuren op jaarbasis krijgen de bladen het in de vochtige ruimte aardig te verduren. Door wind erosie verdwijnen geleidelijk aan de slijtneuzen. Het risico is dat de glasvezels open komen te liggen en door wind erosie deze verdwijnen. Het resultaat is een sterk aangetast blad waar vocht in kan komen doordat de bladen hol kunnen zijn. Door tijdig de periodieke inspecties uit te (laten) voeren kan schade worden voorkomen. Ravebo is uw betrouwbare partner om ventilatorbladen professioneel te herstellen. Eventueel aanwezige schade aan de ventilatorbladen wordt hersteld door middel van epoxy en glasvezel. De ventilatorbladen worden gestraald waardoor alle aanwezige blaasjes en beschadigingen verwijderd en zichtbaar worden. Met behulp van epoxy en glasvezel worden de beschadigingen gerepareerd. Een industriële coating wordt in meerdere lagen aangebracht, wat zorgt voor een duurzame bescherming van het blad. Op deze coating wordt een slijtneus, ook in meerdere lagen aangebracht, wat bestand is tegen een jarenlange blootstelling van wind erosie in de koeltoren.
Als de bladen worden teruggeplaatst, dat kan zowel in de koeltoren zelf of daarnaast, worden deze op de juiste schoephoek gezet. Ravebo maakt in overleg met de klant gebruik van nieuwe U-beugels. De hub waar de bladen aan vastgemaakt worden wordt vaak gestraald en in meerdere lagen gecoat, zodat er een duurzame set ontstaat die weer jarenlang mee kan gaan. Ravebo is ook uw partner als een reserve set ventilatorbladen in de koeltoren moeten worden geplaatst.

Balanceren

Ravebo beschikt over de mogelijkheden om een trillingsanalyse uit te voeren. Met deze trillingsanalyse wordt eventuele lagerschade in de tandwielkast gedetecteerd en geanalyseerd. Met het resultaat van de analyse gaat Ravebo in overleg met de klant een passende oplossing zoeken om het geconstateerde probleem te verhelpen. Een voorbeeld van een correctieve maatregel kan zijn het uitlijnen van de aandrijfas van de elektromotor naar de tandwielkast. Hierbij word de tandwielkast enkele millimeters verhoogd of verplaatst, waardoor deze weer in lijn staat. Een ander voorbeeld is het balanceren van de ventilator door een onbalans. Gewichten van enkele (milli)grammen worden geplaatst op de hub om dit probleem te verhelpen.

Vervangen ventilatorconus

Koeltoren ventilatorblad met rooster

Veel oudere koeltorens bezitten een houten ventilatorconus, welke modulair is opgebouwd. Door de omstandigheden (wind en vocht) waar deze aan bloot staan zijn de houten ventilatorconussen vaak aan vervanging toe. Ravebo is de partner om deze te vervangen. Tijdens een uitgebreide inspectie stellen we de staat van het bovendek en de ondersteuningsconstructie vast. Van hieruit gaan we samen met de klant op zoek naar een passend voorstel. Alle zaken die hierbij komen kijken nemen we in dit voorstel mee. Veiligheid is een belangrijk onderwerp, zo zorgen wij er te allen tijde voor dat bewegende delen niet toegankelijk zijn voor mensen die in de buurt van de draaiende koeltoren zijn. Te denken valt aan askappen die er voor zorgen dat de as niet te bereiken is. De hoogte van de conus is ook zo’n item. Als voor een lage conus (ca. <1,50 m) wordt gekozen zal te allen tijde een vogelrooster worden aangebracht.