Scrubber voor de reiniging van een pyrolyseoven

Scrubber voor de reiniging van een pyrolyseovenScrubber voor de reiniging van een pyrolyseovenEen op maat gemaakte verticale scrubber met Siemens S7-1500 PLC die is geconfigureerd volgens de specificaties van de reeds ter plaatse aanwezige installatie. De scrubber werkt volgens een zogenaamd pomp-door-systeem waarbij het wasgedeelte bestaat uit tangentiële holle kegel sproeikoppen, waarvan de helft meestroomt en de helft tegenstroomt. De scrubber is compleet met agglomerator, afneembare sproeileidingen voorzien van tangentiële kegelnozzles en een gaasontluchter;

Gasstroom : 3,000 Nm3/h
Diameter : Ø 1,200 mm
Totale hoogte : 3,300 mm

Are you facing any challenges?
Get in touch with us

In de door Ravebo voorgestelde configuratie is de ventilator achter de gaswasser gemonteerd om verontreiniging te voorkomen. Deze ventilator zorgt ervoor dat de drukval in de gaswasser wordt overwonnen en zorgt tevens voor een licht dynamisch vacuüm in het leidingwerk. Zo worden de vrijgekomen dampen door de scrubber geleid. Het debiet van de installatie bedraagt 10.000 Am3/uur.

Het wasmiddel wordt gerecirculeerd. Op verzoek van de klant wordt de wasser uitgerust met een bubbelscheider die fungeert als waterslot en quench.

Het werkingsprincipe van de installatie is als volgt. De dampen komen onderaan de wasser binnen via de quench. De quench heeft als functie de gaswasser te beschermen tegen koortsachtige temperaturen. Deze roestvrijstalen quench is uitgerust met sproeiers om de afgezogen damp adiabatisch te koelen. De hiervoor gebruikte vloeistof is hetzelfde proceswater als voor de wasladder.

De dampen komen dan in de bubbler, zodat een enigszins laminaire luchtstroom ontstaat. Dit is nodig omdat de inkomende turbulente luchtstroom niet voldoende kan worden gereinigd. De gasstroom wordt vervolgens langs verschillende sproeiarmen geleid die achter elkaar zijn gemonteerd om een lang(er) sproeipad te verkrijgen. Deze sproeiarmen zijn uitgerust met sproeiers die in tegenstroom en tegenstroom zijn gemonteerd. De sectie is zo geconstrueerd dat de sproeiers, door hun gezamenlijk groot debiet, tegelijkertijd de binnenkant van de wassectie goed spoelen. De sproeiers zijn met een overlappend sproeibeeld op meerdere sproeipijpen achter elkaar gemonteerd, waardoor een zeer intensief reinigingssysteem ontstaat. Dit betekent dat het verontreinigde gas de sproeisectie niet kan passeren zonder bevochtigd en gereinigd te worden. Een willekeurige verpakking is daardoor geheel overbodig, zodat het drukverlies uitzonderlijk laag is en vooral laag blijft.

De door de sproeier veroorzaakte druppels mogen uiteraard niet in de buitenlucht terechtkomen en moeten daarom worden opgevangen. Dit afvangen van de druppels gebeurt met behulp van een draadgeweven demister die als een fijne afscheider fungeert en in deze configuratie een hoge afscheidingsgraad combineert met een gering drukverlies. Tevens wordt het verlies van het wasmedium beperkt. Na de demister gaat de gereinigde gasstroom door de ventilator en kan zonder problemen atmosferisch worden uitgestoten.